Ångkokt aubergine

enkeltkalla rätterklassikertillbehörvardagsmatvegetariskt
Ångkokt aubergine

Det här är en kall grönsaksrätt som passar bra som tillbehör. Den görs på kinesisk aubergine som har lite annorlunda färg och form än den vi är vana vid i sverige. Den kinesiska auberginen är mjällare och har tunnare skal än den vanliga men det går bra att göra receptet även på vanlig aubergine. Du kan få tag på den i välsorterade kinesiska affärer men den går också bra att odla själv i växthus. Vi har prövat att odla sorten Farmers Long från Impecta.

 personer
ca 30 min

Ingredienser

Dressing

Tillagning

  1. Tvätta och skär av fästena av 2 st kinesiska auberginer. Dela dem på mitten om det behövs för att du ska få plats med dem under ångkokningen.

  2. Ångkoka auberginen i 15min. Börja ta tid först när vattnet börjat koka.

  3. Under tiden som auberginen ångas gör du dressingen genom att finhacka vitlöken (1 klyfta) och blanda med övriga ingredienser (4 tsk ljus soja, 2 msk ljus risvinäger, 1 tsk sesamolja och 1 1/2 krm salt) i en skål.

  4. När auberginen ångats klart, testa att den är genomångad genom att trycka en ätpinne genom den. Pinnen ska gå igenom lätt. Ångkoka lite till om det behövs. Låt sedan auberginen svalna.

  5. Riv auberginen till strimlor med händerna. Om du tycker skalet är för segt, tex. om du använt vanlig aubergine, kan du riva bort skalet helt.

  6. Skeda över dressingen och låt dra en stund.

  7. Ät som tillbehör till någon annan rätt.

← Till alla recept