Baozi

frukostklassikerkött
Baozi

Baozi är fyllda, ångade bröd. De liknar lite svenska kroppkakor. Receptet räcker i sin ursprungsmängd till ungefär 30 stycken små baozi. Man kan äta dem som de är, som en del av en middag eller som frukost tillsammans med kinesisk gröt.

Får du fyllning över kan du äta den som den är tillsammans med ris. Får du istället deg över kan du forma den till runda bollar och ånga dem som de är. Ångade bröd utan fyllning kallas mántou (馒头) och är vanliga att äta i kina som ett alternativ till ris.

För att degen inte ska torka när du börjar forma knytena så gör bara några knyten i taget och låt resten av degen ligga täckt i en bunke.

Det går bra att frysa in färdiglagade baozi eller spara dem några dagar i kylskåpet. Se bara till att de ligger i en plastpåse eller är täckta så de inte torkar. Men de är förstås godast färska!

Beroende på vilken sås/kryddpasta du använder så får rätten olika karaktär. Bondbönspasta har ibland chili i sig och då blir förstås smaken stark liksom om du använder chili bean sauce eller sambal oelek. Med hoisinsås blir fyllningen sötare och inte stark.

 personer
ca 120 min

Ingredienser

fyllning

Tillagning

 1. Börja med att göra degen. Värm 3 dl vatten till 30-40°C. Blanda de torra ingredienserna (500 g vetemjöl special, 1 pkt torrjäst, 1 tsk bakpulver och 1 msk socker) i en bunke och arbeta in vattnet.

 2. Knåda snabbt ihop till en deg och låt jäsa i bunken täckt med en tallrik, fuktig handduk eller plastfolie medan du förbereder fyllningen. Degen får gärna vara slätare än den på bilden som fick lite för lite vatten :)

 3. Hacka 150 g champinjoner och 300 g brytbönor fint.

 4. Stek 500 g fläskfärs och den hackade svampen.

 5. Häll ner de hackade brytbönorna.

 6. Blanda ner 3 msk bondbönspasta och 1 msk ljus soja och stek tills all vätska försvunnit. Ställ åt sidan.

 7. Medan fyllningen svalnar knådar du degen ordentligt. Låt den sedan vila täckt i en bunke i 15min.

 8. Nu börjar du göra baozi genom att forma degbollar 4-5cm diameter och kavla ut dem ganska tunt.

 9. Att fylla en baozi är lite knepigt i början men man lär sig snabbt. Lägg den utkavlade degen i en kupad hand och fyll den med fyllning. Nyp ihop kanten av degen mellan tumme och pekfinger med din lediga hand. Den tumme du nyper med ska sedan inte flyttas!

 10. Fortsätt att vecka degen och nypa fast mer av kanten mot tummen, som du inte flyttar, med pekfingret tills du nått runtom. Det gör inget om toppen inte sluts helt, en liten öppning fungerar precis lika bra.

 11. Placera degknytena i din ångkokare. Ställ dem inte för tätt, de ska svälla lite under ångkokningen. Fördelen med bambukorgar, som den på bilen, är att de kan staplas för att ångkoka mycket på en gång. Det går också att ånga i en vanlig kastrull med en upp och nervänd skål som du ställer en asiett med baozi på.

 12. Ånga i 15min. Börja ta tid när vattnet kokar. Fyll på med mer vatten då och då så att vattnet inte kokar bort. För att inte avbryta ångkokningen så är det bra om påfyllnadsvattnet är hett. Använd gärna en vattenkokare om du har en.

← Till alla recept