Bräserad tofu

festligtfriteratvegetariskt
Bräserad tofu

I ursprungsvarianten av det här receptet används sidfläsk och en typ av picklad kål men det här är en vegetarisk tolkning (om man undviker kycklingbuljongen) av samma rätt med tofu och potatis istället.

Bräserad betyder ungefär att man först steker något och sedan tillsätter vätska och fortsätter tillagningen under lock. I den här rätten friterar man tofu för att sedan ånga den. Ofta tänker man att fritering är till för att få en frasig yta men i kinesisk mat är det inte ovanligt att man friterar något för att sedan dränka det friterade i sås! Krispigheten försvinner men friteringen bidrar istället till att förändra konsistensen. Tofu, till exempel, får en segare och tuggigare konsistens.

Ett speciellt moment i receptet är att man ska ångkoka en hel skål med mat. Det kräver att man har en ganska stor kastrull där skålen kan stå med vatten kokande runt omkring. Man får inte fylla på med för mycket vatten så det kokande vattnet rinner över, ner i skålen.

 personer
ca 40 min

Ingredienser

Sås

garnering

Tillagning

 1. Skiva 400 g hård tofu i stora, 7mm tjocka skivor, salta (1 tsk) och låt ligga i 5 minuter.

 2. Skiva 1 st bakpotatis i lika tjocka skivor och lägg i kallt vatten.

 3. Häll av vattnet från tofuskivorna och torka med hushållspapper.

 4. Hetta upp 5 dl frityrolja. Du kan testa att den är tillräckligt varm genom att sticka ner toppen på en torr ätpinne av trä. Det ska snabbt börja bubbla längs pinnen. Fritera tofun tills den blir gyllene och lägg åt sidan.

 5. Ta fram en skål stor nog att rymma potatis- och tofuskivorna. Lägg tofu på botten och varva potatis- och tofuskivor ovanpå. Ta de finaste skivorna underst och avsluta med de som eventuellt gått sönder.

 6. Blanda 3 msk ljus soja, 1 msk kinesiskt matlagningsvin, 3 dl vatten, 1 tsk salt, 1/2 tsk socker, 3 krm vitpeppar, ljus & 1 tsk mörk soja och 1/2 tsk kycklingbuljong (valfritt) i en tillbringare.

 7. Hetta upp 2 msk matolja i en stekpanna och fräs 3 st stjärnanis, 1/2 st kanelstång, 4 skivor ingefära, 2 klyftor vitlök och 10 cm purjolök.

 8. Häll såsen i stekpannan, koka upp och låt sjuda någon minut.

 9. Sila såsen över tofun och potatisen.

 10. Ångkoka skålen 20-25 minuter. Testa med en provsticka för att se om potatisen är färdig.

 11. Häll över såsen från skålen med tofu och potatis ner i en wok- eller stekpanna. Det är rätt knepigt eftersom skålen är så varm men vi använde en liten tallrik och grytlappar.

 12. Red såsen genom att blanda ut 1 msk majsstärkelse i lika delar kallt vatten och vispa ner i såsen.

 13. Ta en stor serveringstallrik över skålen med tofu och potatis och vänd upp och ner.

 14. Skeda såsen över tofun och potatisen.

 15. Hacka 1/2 st salladslök och garnera rätten. Ät med ris.

← Till alla recept