Bräserad aubergine och tomat
- förenklad kinesiska: 西红柿烧茄子
- pinyin:

Den här rätten vinner inga pris för sitt utseende men den smakar desto bättre! En väldigt vanlig kinesisk husmanskosträtt. Gör rätten vegetarisk genom att använda vegetarisk ostronsås.
Tillagning

Skär 2 st auberginer i fingerstora stavar genom att först skära auberginen i sneda skivor och sedan skära skivorna i stavar. Lägg i en stor bunke med vatten och tryck ner auberginen under ytan.

Hacka 4 st tomater, strimla 5 cm purjolök och 4 skivor ingefära och grovhacka 2 klyftor vitlök.

Krama ur lite av vattnet ur auberginen och fräs den sedan i 2 msk matolja under lock tills den blir mjuk (ungefär 8 minuter). Använd ganska hög värme och rör runt då och då. Lägg över i en skål.

I samma panna häll ner den hackade tomaten och fräs under lock tills den fått en marmeladlik konsistens (ungefär 5 minuter). Smaksätt med 2 msk ljus soja.

Rör ner purjolöken, ingefäran, vitlöken och 1 msk ostronsås.

Smaka av med 1 tsk socker. Beroende på vad du gillar och hur söta/sura tomaterna är kan det behövas lite, mycket eller inget alls!

Häll ner auberginen och låt koka ihop någon minut.

Servera med någon annan rätt och ris.