Farmors auberginelåda

grytaklassikerköttvardagsmat
Farmors auberginelåda

Aubergine är en grönsak som lätt absorberar smaker. När den fylls med god fyllning blir den oemotståndlig! Auberginelåda är en klassisk rätt i Kina men just den här varianten kommer från min farmor.

I vanliga fall gör man många små "hamburgare" av aubergine som man sedan friterar. Farmor däremot skar istället flera snitt i auberginerna och fyllde dessa, ungefär som när man göra den svenska klassikern falukorv i ugn, fast på längden. Dessutom så tillagade hon dem i en gryta istället. På hennes sätt går det snabbare att tillaga, eftersom det är mindre pill, och så behöver man inte använda så mycket olja.

Auberginerna ska tillagas rejält nedsänkta i buljong. Därför måste de ligga bredvid, inte ovanpå, varandra. Har du ingen gryta som är stor nog och behöver använda mer än en gryta eller kastrull bör du göra en sats buljong per kokkärl.

Rätten gör sig väldigt bra som matlåda dagen efter och buljongen som blir över kan med fördel användas till nudelsoppa.

Om ni ser ett par obekanta händer på bilderna så beror det på att det är min pappa som lagar rätten, tack pappa!

 personer
ca 45 min

Ingredienser

Fyllning

Buljong

Tillagning

  1. Börja med att göra fyllningen genom att finhacka 3 skivor ingefära samt 3 cm purjolök och blanda tillsammans med fyllningens övriga ingredienser (300 g fläskfärs, 2 krm salt, 2 msk ljus soja, 1 msk mörk soja, 1/2 msk sesamolja, 1 msk matolja och 1 krm kycklingbuljong) i en stor bunke.

  2. Skölj 3 st auberginer, ta bort skaftet och skär 3-4 sjupa snitt i dem på längden. Skär inte igenom, de ska hålla ihop!

  3. Använd färsfyllningen och fyll snitten. Se till att fyllningen fördelas jämt mellan auberginerna.

  4. Nu är det dags att göra buljongen som auberginerna ska sjuda i. Grovhacka 3 cm purjolök och 1 klyfta vitlök och fräs tillsammans med 1 st stjärnanis och 3 skivor ingefära i matlagningsoljan på mellanvärme i en stor gryta.

  5. Lägg ner de fyllda auberginerna i grytan och tillsätt övriga ingredienserna (2 msk matolja, 2 msk kinesiskt matlagningsvin, 1 msk mörk soja, 2 msk ljus soja, 3 krm salt och 2 krm socker) och 9 dl vatten. Som du ser hade vi tyvärr ingen gryta stor nog för tre auberginer!

  6. Koka upp, täck med lock, minska värmen och sjud auberginerna i 30 minuter. Auberginen ska bli så pass mjuk att den går lätt att dela på.

  7. Servera med ris och något tillbehör. Vid servering så delar ni dem tvärs över, inte längs med.

← Till alla recept