Fiskdoftande aubergine

festligtklassikerSichuanvardagsmatvegetariskt
Fiskdoftande aubergine

Fiskdoftande aubergine innehåller namnet till trots ingen fisk eller fisksås. Det finns olika teorier kring varför rätten heter som den gör. En teori är att rätten fått sitt namn eftersom smaken sitter i länge och tecknen för smak som sitter i länge och fiskdoftande har samma uttal på kinesiska! En annan teori är att receptets upphovskvinna ursprungligen gjorde rätten på ingredienser som blev över efter att hon lagat en fiskrätt. Den fiskdoftande smaken karaktäriseras av hetta, sötma, syra, sälta och doft.

Det är en klassisk och mycket god Sichuanrätt som lätt blir en favorit! I Kina brukar vi säga att det är en bra aptitretare som gör att du vill äta mer :)

Vanligtvis så friterar man auberginen men här har jag valt att woka istället för att slippa allt trassel med oljestänk och överbliven frityrolja. Dessutom så blir det nyttigare på köpet! Det krävs att man har lite känsla när man wokar auberginen så att den inte blir rå men heller inte förlorar sin konsistens fullständigt.

600g aubergine som receptet har i sin grundform är två vanliga, auberginer.

Använder du grönsaksbuljong så blir rätten vegetarisk.

 personer
ca 25 min
 

Ingredienser

Tillagning

  1. Skär 600 g auberginer i stora bitar (≈3x3 cm) och lägg i blöt i en bunke.

  2. Finhacka 2 klyftor vitlök, 3 skivor ingefära och skiva 1 st salladslök.

  3. Mät upp 1 dl vatten, 1/4 tärning kycklingbuljong, 1 tsk ljus soja, 1 tsk socker, 1 tsk mörk risvinäger och blanda i en skål.

  4. Hetta upp 3 msk matolja i en stek- eller wokpanna. Ta upp auberginen, krama ur lite av vattnet och fräs på hög värme i 3-5 minuter eller tills auberginen börjar få färg. Sänk då till medelhög värme.

  5. Blanda i 1 msk chili bean sauce (eller sambal oelek) samt den hackade vitlöken och ingefäran och fräs tills oljan färgas röd av chilin.

  6. Häll ner inehållet i skålen och låt sjuda i 5 minuter eller tills auberginen är mjuk.

  7. Rör ut 1/2 tsk majsstärkelse (eller potatismjöl) i lika mängd kallt vatten och blanda i.

  8. Smaksätt med 1/2 msk sesamolja och rör runt. Dekorera med den hackade salladslöken.

  9. Servera med ris och gärna ytterligare någon eller några rätter!

← Till alla recept