Grisfotssoppa

klassikerköttlångkoksoppa
Grisfotssoppa

Det här är ett recept som sägs vara bra för kvinnor som ammar eftersom det ska öka deras mjölkproduktion! Min pappa lagade det till min mamma när hon ammade mig och nu, när jag själv blivit mamma, så har han lagat det till mig. Grisfötter innehåller också kollagen som sägs ge din hud extra spänst och det är ju också något många kvinnor önskar ;)

Det tar ett bra tag att koka men är annars ett väldigt enkelt recept. Det kan verkar vara många steg men de flesta stegen handlar om att rengöra grisfötterna genom att tvätta dem och koka upp dem i nytt vatten. Vill du snabba på tillagningen något så se till att ha hett vatten redo i en andra kastrull eller en vattenkokare så slipper du vänta så länge på att vattnet ska börja koka.

Be slaktaren skära grisfötterna i fyra bitar för det är svårt att göra hemma. Jordnötterna ska inte vara saltade utan färska, gärna i sitt röda skal (inte det hårda yttre utan det mjuka inre skalet).

Det går också att ersätta jordnötterna med torkade sojabönor (1 dl). De ska i så fall läggas i blöt i 8 timmar och sedan kokas med soppan på samma sätt som jordnötterna.

 personer
ca 200 min

Ingredienser

Till servering

Tillagning

  1. Tvätta 2 st grisfötter väl i kallt vatten och skrapa dem rena med en kniv.

  2. Koka upp vatten nog för att täcka grisfötterna. Lägg i grisfötterna och 1 msk risvinäger, som förhindrar dålig lukt, och koka i 2 minuter.

  3. Häll av vattnet och tvätta återigen grisfötterna i kallt vatten.

  4. Koka upp nytt vatten och koka grisfötterna ytterligare 2 minuter.

  5. Tvätta grisfötterna i kallt vatten igen. Nu är de verkligen rena!

  6. Skölj 3 dl jordnötter och häll av vattnet.

  7. Mät upp 1 liter vatten per grisfot och lägg ner de vältvättade grisfötterna, jordnötterna och 8 skivor ingefära. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt sjuda under lock i 3 timmar.

  8. Servera med 1 dl färsk koriander (hackad) eller salladslök och smaka av med 1 1/2 tsk salt (ungefär en halv till ett krm per skål).

← Till alla recept