Gryta med revben och skärbönor

festligtgrytaköttlångkok
Gryta med revben och skärbönor

Det här är en barndomsfavorit och en klassisk nordkinesisk rätt. Min mamma brukade göra rätten och ha i färska nudlar direkt i grytan på slutet så att nudlarna suger upp grytans goda smak. Det går också att ha i bitar av potatis tillsammans med bönorna i grytan för att göra den mer mättande.

Försök att köpa så kallade tjocka revben som innehåller mer kött. Om du köper revbenen i en manuell köttdisk kan du be att få dem sågade på hälften så blir bitarna enklare att äta. Kamben går också bra att använda och är kortare redan från början. Har du inte tillgång till vare sig revben eller kamben så kan du använda fläskkarré. Tänk då på att ta lite mindre mängd eftersom karrén inte innehåller något ben.

 personer
ca 90 min

Ingredienser

Tillagning

  1. Skölj skärbönorna, bryt av skaftet och skär dem i fem cm långa bitar.

  2. Dela revbenen längs med och skär eventuellt i bitar.

  3. Skiva ingefära, skala vitlök och mät upp sichuanpeppar och stjärnanis.

  4. Hetta upp matolja och fräs ingefära, vitlök, sichuanpeppar och stjärnanis.

  5. När kryddorna börja dofta gott tillsätt revbenen och fräs tills de fått lite färg.

  6. Tillsätt vatten tills det precis täcker köttet.

  7. Koka upp och smaksätt med soja, vinäger, kinesiskt matlagningsvin, socker och salt. Låt sjuda i 20 minuter med lock.

  8. Blanda ner de hackade bönorna och sjud ytterligare 25 minuter den här gången utan lock.

  9. Servera med kokade äggnudlar eller ris.

← Till alla recept