Gyllene oxfilé

festligtfriteratkött
Gyllene oxfilé

Oxfilén i den här rätten blir väldigt mör och lyxig. En riktig restaurangrätt! Anledningen till att vitlöken ska både tvättas och kokas innan den friteras är att den annars lätt blir bränd.

Köttet i rätten friteras två gånger. Den första gången ska köttets panering tillagas så bitarna inte fastnar i varandra. Den andra gången ska köttet få lite färg och därför ska temperaturen då vara högre. Tänk på att välja en olja som klarar hög temperatur att fritera i till exempel jordnötsolja till exempel. Om du inte vill fritera så kan du steka i mycket olja istället.

 personer
ca 45 min
 

Ingredienser

Tillagning

 1. Skär 2 st salladslökar i längre bitar.

 2. Skär 350 g oxfilé i tärningar med sida 1,5cm.

 3. Lägg köttet i en skål och marinera med 2 krm salt, 1 tsk kinesiskt matlagningsvin, 1 tsk ljus soja, 1 msk äggvita och 2 msk potatismjöl. Blanda runt ordentligt.

 4. Skiva 100 g vitlök solo och tvätta den i kallt, lättsaltat vatten. Häll sedan av vattnet.

 5. Koka upp nytt vatten och låt vitlöksskivorna sjuda i det 1 minut och häll sedan av vattnet.

 6. Hetta upp frityroljan (5 dl) till mediumvärme och fritera vitlöksskivorna 2-3 minuter tills de börjar skifta färg. Se till att röra runt så de inte fastnar i varandra.

 7. Fritera köttet i samma temperatur 2 minuter under omrörning och lägg i en skål. Försök se till att bitarna inte fastnar i varandra.

 8. Låt oljan bli hetare och fritera igen i 2 minuter och lägg igen tillbaka i en skål.

 9. Hetta upp lite av oljan i en wok- eller stekpanna och fräs 1 msk chili bean sauce och 1 msk kinesiskt matlagningsvin tillsammans.

 10. Blanda ner det friterade köttet och salladslöken. Tillsätt vitlöksskivorna och woka under omrörning knappt 1 minut.

 11. Servera med ris och gärna någon ytterligare grönsaksrätt.

← Till alla recept