Hel, bräserad fisk

festligtfiskklassiker
Hel, bräserad fisk

På det kinesiska nyåret så lagar man ofta någon rätt med en hel fisk. Det representerar att uträtta något helt, från början till slut, inte avsluta halvvägs.

I Kina lagar man rätten med karp men det är svårt att få tag på i Sverige. Vi har använt sea bream som fiskats i medelhavet och som verkar gå att få tag på i många fiskdiskar. Det går att använda olika typer av fisk, fråga i fiskdisken i din affär efter en fisk som passar att tillagas hel. Oavsett vilken fisk du köper så se till att den är fjällad och rensad.

 personer
ca 30 min

Ingredienser

Sås

Garnering

Tillagning

  1. Skär 10 cm purjolök i bitar, skär upp 6 skivor ingefära.

  2. Blanda ingredienserna till såsen (1 msk kinesiskt matlagningsvin, 1 tsk salt, 2 tsk socker, 4 tsk ljus soja och 2 tsk mörk soja) förutom majsstärkelse.

  3. Fräs ingefära i 2 msk matolja i en wok- eller stekpanna.

  4. Lägg ner 450 g hel fisk och fräs på hög värme så att den får färg på bägge sidor. Cirka 60 sekunder per sida. Var försiktig när du vänder fisken för den ska vara hel!

  5. Häll över den blandade såsen. Vätskan ska nå över halva fiskens höjd. Späd med ytterligare 4 dl vatten om det behövs. Tillsätt även purjolöken.

  6. Sjud i 10-15 minuter, gärna under lock.

  7. Ta försiktigt upp fisken ur såsen och lägg den på ett uppläggningsfat. Rör ut 1 msk majsstärkelse i lika delar kallt vatten och vispa ner i såsen. Sjud såsen tills den blir simmig.

  8. Häll eller skeda över en del av såsen på fisken.

  9. Hacka 1 st salladslök, garnera fisken och servera.

← Till alla recept