Hönssoppa

långkoksoppa
Hönssoppa

I den här rätten kokar man soppa på en hel höna. Det är det traditionella sättet att koka höna på i Kina men det går förstås bra att skära den i bitar också. Hönor ger mer smak till buljongen och är billigare än kyckling men de kan vara knepiga att få tag på. Leta i välsorterade charkdiskar eller saluhallar. Det lär också finnas fryst höna på Willys.

Det är viktigt att svampen som används är torkad eftersom den annars kommer koka sönder totalt.

Servera buljongen från soppen i små skålar. Om du vill kan du riva bitar av köttet och servera i buljongen.

Blir det buljong över går det utmärkt att koka nudelsoppa med buljongen dagen efter!

 personer
ca 130 min

Ingredienser

Tillagning

  1. Lägg 10 st torkad shiitake i blöt i varmt vatten (inte hett).

  2. Skala 4 klyftor vitlök, skär upp 6 skivor ingefära och skär 10 cm purjolök i stora bitar.

  3. Lägg 1 st höna i en stor gryta tillsammans med svampen, ingefära, 1 msk gojibär och vitlök. Täck med 2 l vatten.

  4. Koka upp, skumma av om det behövs, och låt sjuda i minst 2 timmar.

  5. Lägg ner purjolöken, 2 tsk salt och koka i ytterligare 5 min.

  6. Servera buljongen, och eventuellt köttet, med ris och andra rätter.

← Till alla recept