Kycklinggryta med svamp

fågelfestligtklassiker
Kycklinggryta med svamp

Det här är ett känt recept från nordöstra Kina som min pappa lagade ofta när vi hade gäster. Rätten får mig att tänka på min pappa och jag lagar den när jag har hemlängtan.

Den innehåller en ganska speciell svamp: honungsskivling. Det är en matsvamp i norra Kina men här i Sverige undviker man den eftersom den liknar den giftiga mjörkfälliga honungsskivlingen. Du kan istället använda torkad shiitake som du borde få tag på i din asiatiska affär. I kinesiska grytor används ofta torkad svamp eftersom de ger mycket smak och har en bra konsistens även när de kokats länge.

 personer
ca 60 min
 

Ingredienser

Tillagning

  1. Skär 1 st kyckling i små bitar.

  2. Skär upp 4 skivor ingefära och dela 8 cm purjolök i två bitar.

  3. Ta fram den 100 g torkad honungsskivling. Torkad honungsskivling ser ganska kul ut eller hur :)

  4. Lägg svampen i blöt i varmt vatten.

  5. Hetta upp matolja och fräs kycklingbitarna så de får färg runtom.

  6. Tillsätt 2 st torkade chilifrukter, 2 st stjärnanis samt den uppskurna ingefäran och purjolöken.

  7. Häll ner 2 msk mörk soja.

  8. Ta upp svampen men spara vätskan.

  9. Häll försiktigt svampvattnet (förutom eventuell bottensats!) över kycklingen tills kycklingen precis täcks. Du vill inte få med eventuell bottensats eftersom där kan finnas sand från svampen. Häll ner mer vatten för att täcka kycklingen om det behövs.

  10. När vätskan kokat upp blanda ner svampen.

  11. Låt sjuda under lock i 30 minuter. Ta av locket, öka värmen och reducera såsen tills den blir simmig.

  12. Servera med ris och gärna någon grönsaksrätt.

← Till alla recept