Lejonhuvud

festligtklassikerkött
Lejonhuvud

Lejonhuvud är stora köttbullar. Rätten är vanlig att servera på det kinesiska nyåret. Lejonhuvuden ska alltid serveras fyra och fyra och rätten har det alternativa namnet "Fyra glada köttbullar", ett namn med en speciell historia.

En kejserlig ämbetsman under Tangdynastin gifte sig med en av kejsarens döttrar. Hans föräldrars by hade varit med om översvämningskatastrof men till slut funnits vid liv och kunde komma till brölloppet. Där serverade kocken fyra stora köttbullar. De representerade fyra glädjeämnen: 1. Ämbetsmannen hade precis klarat av det kejserliga examensväsendets prov med högsta betyg 2. Han gifte sig 3. I och med giftemålet blev han kejsarens styvson 4. Familjen återförenades trots översvämningen.

 personer
ca 60 min

Ingredienser

buljong

Tillagning

  1. Finhacka 4 cm purjolök, 6 skivor ingefära och 140 g vattenkastanj.

  2. Ta en stor bunke och blanda de hackade grönsakerna med 500 g fläskfärs, 1 st ägg, 1 tsk salt, 1/2 tsk vitpeppar, 1 tsk sesamolja, 1 msk kinesiskt matlagningsvin och 1 1/2 msk ljus soja till en smet.

  3. Forma stora köttbullar.

  4. Stek i matolja på hög värme. Lejonhuvudena ska få färg runt om men ska inte bli genomstekta.

  5. Lägg ner 2 skivor ingefära och 8 cm purjolök som du delat längs med och låt fräsa tillsammans med köttbullarna. Du behöver inte ta upp lejonhuvudena som på bilden!

  6. Tillsätt 1/2 dl mörk soja, 1 tsk socker och 10 dl vatten.

  7. Sjud i 30min.

  8. Servera fyra och fyra i sin buljong. Ät tillsammans med tillbehör och ris.

← Till alla recept