Mapo doufu

festligtklassikerköttSichuanvardagsmat
Mapo doufu

Ma Po Tofu (den koppärriga kärringens tofu) är en riktig klassiker. Den får en härlig pepprig smak av sichuanpepparen, som ger en lätt bedövande känsla i munnen, och hetta av chilin. Det är en vacker rätt som är svår att sluta äta! De svarta bönorna är salta, fermenterade sojabönor. Om du inte har sådana får du smaka av med lite mer salt.

 personer
ca 30 min
 

Ingredienser

Tillagning

  1. Finhacka ingefäran och skär salladslöken i bitar.

  2. Skär tofun i kuber, koka två minuter i lättsaltat vatten, sköj i kallt vatten och låt rinna av. Tofun kan klibba ihop om de får ligga tillsammans för länge så lägg gärna på ett fat.

  3. Stek köttfärsen i matoljan och rör sönder den. Tillsätt den hackade ingefäran, chili bean sauce och de svarta sojabönorna och fräs tills oljan blir röd av chilin.

  4. Häll över vattnet, ljus soja samt salt och koka upp.

  5. Rör försiktigt ner tofun och låt sjuda på mediumvärme i 5 minuter. Mortla under tiden sichuanpepparen.

  6. Blanda majsstärkelsen med lika mängd kallt vatten i en kopp och blanda i och koka tills såsen tjocknar något.

  7. Tillsätt salladslöken och den mortlade sichuanpepparen. Servera med ris.

← Till alla recept