Myror klättrar i träd

klassikerköttsnabbtvardagsmat
Myror klättrar i träd

Trots namnet så innehåller rätten inga riktiga myror :) Namnet anspelar på köttfärsen som fastnar på nudlarna och ser ut som myror som klättrar upp för ett träd.

Rätten innehåller svart bönsås, en sås gjord på fermenterade, svarta sojabönor. Du kan hitta såsen i vissa stora, välsorterade vanliga mataffärer eller i asiatiska affärer. I de asiatiska affärerna finns det en variant av såsen som även innehåller chili. Den kallas 'spicy black bean sauce'. Använder du den kryddiga varianten så ta den i dubbel mängd och uteslut 'chili bean sauce' ur receptet.

 personer
ca 20 min
 

Ingredienser

Tillagning

  1. Förbered 100 g glasnudlar för att wokas genom att följa instruktionerna på förpackningen. Finns inga sådana ska du lägga glasnudlarna i uppkokat vatten i 2 minuter. Låt dem sedan rinna av i ett durkslag och skölj dem med kallt vatten för att de inte ska bli för mjuka. Använd en sax och klipp i nudlarna några gånger så att de blir lättare att äta.

  2. Hacka 3 skivor ingefära, 4 klyftor vitlök och 3 cm purjolök.

  3. Hetta upp 2 msk matolja i wokpanna och fräs de hackade grönsakerna.

  4. Addera färsen (250 g) och stek den medan du trycker sönder den i bitar.

  5. Tillsätt 1 msk svart bönsås och 1 msk chili bean sauce (eller sambal oelek) eller 'spicy chili bean sauce' och woka 2 min.

  6. Häll ner 1 1/2 dl vatten, 3 msk ljus soja, 1 tsk socker och 1/2 tsk salt.

  7. När vattnet börjat bubbla, häll ner nudlarna. Blanda väl så nudlarna kan suga upp vätskan.

  8. Om du vill kan du smaksätta med 1 tsk sesamolja.

  9. Servera med ris och gärna ytterligare någon rätt.

← Till alla recept