Potatis, paprika och Aubergine

enkeltklassikervardagsmatvegetariskt
Potatis, paprika och Aubergine

Den här rätten kommer från norra delen av Kina. De tre huvudingredienserna aubergine, potatis och paprika växer på eller i marken och rätten kallas på kinesiska för "dì sān xiān" vilket betyder "tre goda ting från jorden".

Äter du rätten på restaurang är ingredienserna ofta friterade men receptet här är mycket nyttigare. En viktig teknik är att lägga auberginen i blöt innan den wokas. Det gör att den suger upp mindre olja än annars.

Rätten äts med ris vilket kan tyckas konstigt för en svensk i och med att rätten redan innehåller potatis. Det är lite som att äta pasta med ris :) I kinesisk matlagning ser man däremot potatis som vilken grönsak som helst!

Ytterligare en kinesisk finess är hur potatisen och auberginen skärs. I västerländsk matlagning är det vanligt att ingredienserna skärs i kuber eller klyftor. Här använder vi en teknik som på kinesiska heter "gǔn dāo kuài" vilket direktöversatt blir "snurra kniv bitar". Skär en bit av grönsaken, snurra den lite och skär igen. Resultatet blir, som du ser på bilderna, oregelbundna bitar som gör rätten spännande att äta.

 personer
ca 30 min

Ingredienser

Tillagning

 1. Borsta 3 st potatisar och tvätta 2 st gröna paprikor. Hacka i mumsbitar. Du kan behålla skalet på potatisen om du vill.

 2. Skölj 1 st aubergine och ta bort skaftet. Använd dig av "snurra kniv bitar" tekniken och skär i stora, oregelbundna bitar.

 3. Lägg auberginebitarna i blöt. Detta gör att de absorberar mindre olja när du wokar dem.

 4. Hacka 4 klyftor vitlök grovt.

 5. Hetta upp 2 msk matolja och woka potatisen i 7-8 min. Den ska bli gyllene och nästan genommjuk. Rör ofta. Lägg sedan potatisen åt sidan men försök att behålla oljan.

 6. Låt auberginen rinna av i ett durkslag.

 7. Tillsätt ytterligare 1 msk matolja i pannan. Woka auberginbitarna i 7-8 minuter tills de är mjuka. Du kan använda ett lock på wokpannan för att snabba upp tillagningstiden.

 8. Tillsätt den hackade vitlöken och rör runt i någon minut.

 9. Blanda ner potatisen i pannan.

 10. Tillsätt paprikan och rör runt.

 11. Efter 1 minut tillsätt 2 msk ljus soja, 1/2 tsk socker och smaka av med 1/2 tsk salt.

 12. Servera med ris.

← Till alla recept