Potatis, paprika och Aubergine

enkeltklassikervardagsmatvegetariskt
Potatis, paprika och Aubergine

Den här rätten kommer från norra delen av Kina. De tre huvudingredienserna aubergine, potatis och paprika växer på eller i marken och rätten kallas på kinesiska för "dì sān xiān" vilket betyder "tre goda ting från jorden".

Äter du rätten på restaurang är ingredienserna ofta friterade men receptet här är mycket nyttigare. En viktig teknik är att lägga auberginen i blöt innan den wokas. Det gör att den suger upp mindre olja än annars.

Rätten äts med ris vilket kan tyckas konstigt för en svensk. Det är lite som att äta pasta med ris :) I kinesisk matlagning ser man däremot potatis som vilken grönsak som helst!

Ytterligare en kinesisk finess är hur potatisen och auberginen skärs. I västerländsk matlagning är det vanligt att ingredienserna skärs i kuber eller klyftor. Här använder vi en teknik som på kinesiska heter "gǔn dāo kuài" vilket direktöversatt blir "snurra kniv bitar". Skär en bit av grönsaken, snurra den lite och skär igen. Resultatet blir, som du ser på bilderna, oregelbundna bitar som gör rätten spännande att äta.

 personer
ca 30 min

Ingredienser

Tillagning

 1. Borsta potatisen och hacka den i mumsbitar. Du kan behålla skalet på om du vill.

 2. Skölj auberginen och ta bort skaftet. Använd dig av "snurra kniv bitar" tekniken och skär i stora, oregelbundna bitar.

 3. Lägg auberginebitarna i blöt. Detta gör att de absorberar mindre olja när du wokar dem.

 4. Hacka vitlök grovt.

 5. Hetta upp 2/3 av matoljan och woka potatisen i 7-8min. Den ska bli gyllene och nästan genommjuk. Rör ofta. Lägg sedan potatisen åt sidan men försök att behålla oljan.

 6. Låt auberginen rinna av i ett durkslag.

 7. Tillsätt resten av oljan i pannan. Woka auberginbitarna i 7-8 minuter tills de är mjuka. Du kan använda ett lock på wokpannan för att snabba upp tillagningstiden.

 8. Tillsätt den hackade vitlöken och rör runt i någon minut.

 9. Blanda ner potatisen i pannan.

 10. Tillsätt paprikan och rör runt.

 11. Efter 1 minut tillsätt soja, socker och smaka av med salt. Servera med ris.

← Till alla recept