Rödkökt sidfläsk

festligtklassikerkött
Rödkökt sidfläsk

Sidfläsk kan bli fantastiskt gott! I den här rätten använder jag sidfläsk som inte är rimmat. Det kan vara knepigt att få tag på men finns i de flesta välsorterade charkdiskar eller i närmsta saluhall.

Beroende på hur man gillar att äta sidfläsk så kan man variera hur länge man sjuder rätten. Vill man ha lite mer tuggmotstånd sjuder man i 20 minuter och vill man ha en mörare känsla så sjuder man i 30 minuter. Väljer man den längre tiden kan man behöva späda med ytterligare vatten så det inte bränner fast.

I tillagningen så häller man bort smält fett från sidfläsket. Det är viktigt att inte hälla det direkt i avloppet eftersom det stelnar och kan sätta igen rören. Samla istället upp det i en skål och släng det som brännbart när det stelnat.

 personer
ca 50 min

Ingredienser

Tillagning

 1. Skiva ingefäran och skär purjolöken i stora bitar.

 2. Skär sidfläsket i stavar 2x2cm från ovansidan.

 3. Lägg köttet i en kastrull eller gryta med kallt vatten, koka upp och häll av i ett durkslag.

 4. Stek köttet utan olja på medelhög värme i en rymlig panna eller gryta tills en del av fettet i sidfläsket smält ≈10 minuter.

 5. Häll av fettet i ett durkslag men tänk på att samla in det så du inte sätter igen rören. Det är faktiskt en skål under durkslaget på bilden även om den inte syns :)

 6. Diska eller torka ur grytan så inga kvarvarande bitar bränns och smakar illa. Hetta sedan upp oljan och sockret i grytan tills det smälter och blir brunt. Blanda då i köttet tillbaka i grytan.

 7. Tillsätt matlagningsvin samt ljus och mörk soja.

 8. Häll ner vatten så det knappt täcker köttet och koka upp.

 9. Tillsätt ingefära, purjolök och stjärnanis. Sjud under lock i 20-30 minuter beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha. Såsen ska bli tjock, späd med ytterligare vatten om den riskerar koka bort.

 10. Smaka av med salt.

 11. Servera med något tillbehör och ris.

← Till alla recept