Rödkökt sidfläsk

festligtklassikerkött
Rödkökt sidfläsk

Sidfläsk kan bli fantastiskt gott! I den här rätten använder jag sidfläsk som inte är rimmat. Det kan vara knepigt att få tag på men finns i de flesta välsorterade charkdiskar eller i närmsta saluhall.

Beroende på hur man gillar att äta sidfläsk så kan man variera hur länge man sjuder rätten. Vill man ha lite mer tuggmotstånd sjuder man i 20 minuter och vill man ha en mörare känsla så sjuder man i 30 minuter. Väljer man den längre tiden kan man behöva späda med ytterligare vatten så det inte bränner fast.

I tillagningen så häller man bort smält fett från sidfläsket. Det är viktigt att inte hälla det direkt i avloppet eftersom det stelnar och kan sätta igen rören. Samla istället upp det i en skål och släng det som brännbart när det stelnat.

 personer
ca 50 min

Ingredienser

Tillagning

 1. Skär upp 8 skivor ingefära och skär 10 cm purjolök i stora bitar.

 2. Skär 500 g sidfläsk i stavar 2x2cm från ovansidan.

 3. Lägg köttet i en kastrull eller gryta med kallt vatten, koka upp och häll av i ett durkslag.

 4. Stek köttet utan olja på medelhög värme i en rymlig panna eller gryta tills en del av fettet i sidfläsket smält ≈10 minuter.

 5. Häll av fettet i ett durkslag men tänk på att samla in det så du inte sätter igen rören. Det är faktiskt en skål under durkslaget på bilden även om den inte syns :)

 6. Diska eller torka ur grytan så inga kvarvarande bitar bränns och smakar illa. Hetta sedan upp 1 msk matolja och 1 msk socker i grytan tills det smälter och blir brunt. Lägg då i köttet tillbaka i grytan.

 7. Tillsätt 1 msk kinesiskt matlagningsvin samt 1 1/2 msk ljus soja och 1/2 msk mörk soja.

 8. Häll ner vatten så det knappt täcker köttet och koka upp.

 9. Tillsätt ingefäran, purjolöken, 3 st stjärnanis och 1 st kanelstång. Sjud under lock i 20-30 minuter beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha. Såsen ska bli tjock, späd med ytterligare vatten om den riskerar koka bort.

 10. Smaka av med 1/2 tsk salt.

 11. Servera med ris och någon grönsaksrätt.

← Till alla recept