Rödkokta grisfötter

köttlångkok
Rödkokta grisfötter

Grisfötter heter Zhū tí eller Zhū jiǎo på kinesiska och är en väldigt vanlig rätt i Kina. De innehåller mycket kollagen och man säger i Kina att det är bra för huden och bland annat motverkar rynkor. Man säger även att grisfötter kan hjälpa kvinnor att få större bröst och hjäper mammor att få mer bröstmjölk. Det behöver man dock inte tro på för att njuta av de här goda grisfötterna men det är lite roligt att höra :)

Konsistensen är lite speciell, geléartad ungefär som en aladåb eller paté dvs precis som svenska grisfötter som finns på vissa julbord!

Ett tips när du handlar grisfötter är att be personalen dela grisfötterna i mindra bitar. Det är viktigt att du låter slaktaren skära grisfötterna både tvärsöver och längsmed. Det tar annars ännu längre tid att tillaga rätten och är svårare att äta. Jag valde att låta dela varje grisfot i 4 bitar.

 personer
ca 150 min

Ingredienser

Tillagning

 1. Lägg 4 st grisfötter i en kastrull och täck med 2 l vatten (kallt). Koka i 10 minuter.

 2. Häll ner grisfötterna i ett durkslag.

 3. Värm upp 3/5 dl matolja i en stor wokpanna och bryn 1 dl socker tills det smälter och börjar bubbla. Var försiktig så du inte bränner sockret.

 4. Lägg ner grisfötterna i sockret och blanda så att de får socker runtom. Steka ca 10 minuter.

 5. Häll ner 6 skivor ingefära, 12 cm purjolök, 2 st stjärnanis, 4 st lagerblad, 1 msk sichuanpeppar, 2 st torkade chilifrukter och woka i 5 minuter.

 6. Blanda 2 msk ljus soja, 1 msk mörk soja och 2 msk kinesiskt matlagningsvin i en kopp. Häll ner blandningen i wokpannan och rör runt i 3-5 minuter.

 7. Tillsätt 1 tsk fem sorters kryddor och rör runt i 3-5 minuter.

 8. Flytta allting från wokpannan till en djup kastrull.

 9. Häll ner kallt vatten så att det täcker grisfötterna.

 10. Koka under lock i 1.5 timmar på medelvärme. Rör runt lite då och då.

 11. Tillsätt 1 tsk salt och rör runt. Koka under lock ytterligare ca 30 minuter. Buljongen i kastullen ska reduceras nästan helt och bli tjock.

 12. Servera med ris och gärna någon grönsaksrätt.

← Till alla recept