Rödkokta grisfötter

köttlångkok
Rödkokta grisfötter

Grisfötter heter Zhū tí eller Zhū jiǎo på kinesiska och är en väldigt vanlig rätt i Kina. De innehåller mycket kollagen och man säger i Kina att det är bra för huden och bland annat motverkar rynkor. Man säger även att grisfötter kan hjälpa kvinnor att få större bröst och hjäper mammor att få mer bröstmjölk. Men det behöver man inte tro på för att njuta av de här goda grisfötterna. Men det är lite roligt att höra :) Konsistensen är lite speciell, geléartad ungefär som en aladåb eller paté.

Ett tips när du handlar grisfötter är att be dem dela grisfötterna i mindra bitar i butiken. Det är viktigt att du låter slaktaren skära grisfötterna både tvärsöver och längsmed. Det tar annars ännu längre tid att tillaga och svart att äta. Jag valde att låta dela varje grisfot i 4 bitar.

 personer
ca 150 min

Ingredienser

Tillagning

 1. Lägg grisfötterna i en kastrull och täck med kallt vatten. Koka i 10 minuter.

 2. Häll bort vattnet i ett durkslag.

 3. Värm upp olja i en stor wokpanna och bryn socker tills det smälter och börjar bubbla. Var försiktig så du inte bränner sockret.

 4. Lägg ner grisfötterna i sockret och blanda så att de får socker runtom. Steka ca 10 minuter.

 5. Häll ner ingefära, purolök, sjärnanis, lagerblad, sichuanpeppar, chili och woka i 5 minuter.

 6. Blanda ljus soja, mörk soja och matlagningsvin i en kopp. Häll ner blandningen i wokpannan och rör runt i 3-5 minuter.

 7. Tillsätt fem sorters kryddor och rör runt i 3-5 minuter.

 8. Flytta allting från wokpannan till en djup kastrull.

 9. Häll ner kallt vatten så att det täcka grisfötterna.

 10. Koka under lock i 1.5 timmar på medelvärme. Rör runt lite då och då.

 11. Tillsätt salt och rör runt. Koka under lock ca 30 minuter. Buljongen i kastullen ska reduceras nästan helt och bli tjock. Servera med ris.

← Till alla recept