Sidfläsk med vitlökstopping

festligtkalla rätterklassikerkött
Sidfläsk med vitlökstopping

Det här är en rätt som min pappa alltid lagar på det kinesiska nyåret! Han använder fläsklägg men här har jag valt den klassiska ingrediensen sidfläsk. Tycker du sidfläsk är för fett så är fläsklägg ett bra alternativt eftersom fettet där inte är lika insprängt som i sidfläsk.

Rätten serveras kall och går bra att förbereda dagen innan. Du kan förbereda till och med steg 7. Ta därefter upp köttet ur vattnet, linda in det i folie och förvara med toppingen i kylskåpet. Skär upp och garnera innan serveringen.

Tycker du toppingen är för komplicerad kan du istället göra en dressing av en del ljus soja, och två delar risvinäger (eller vitvinsvinäger) och lite pressad vitlök, superenkelt och supergott!

 personer
ca 40 min
 

Ingredienser

Topping

Garnityr

Tillagning

 1. Lägg 500 g sidfläsk i en kastrull tillsammans med 8 skivor ingefära, 6 klyftor vitlök, 8 cm purjolök och 1 1/2 msk kinesiskt matlagningsvin.

 2. Täck med vatten och sjud i 30 minuter. Skumma av om det behövs.

 3. Medan köttet kokar gör vi toppingen. Börja med att finhacka 10 cm purjolök och lägg i rymlig skål tillsammans med 3 msk ljus soja, 1 msk mörk risvinäger, 1 msk sesamolja och 2 tsk socker.

 4. Mortla 1 msk sichuanpeppar, finhacka 8 skivor ingefära och 8 klyftor vitlök och häll i skålen.

 5. Hetta upp 3 msk matolja i en kastrull till ungefär 180°C.

 6. Lägg 2 msk chilipulver i en skål och häll över den heta oljan. Tanken är att oljan ska bli rödaktig. Blanda ner oljan och chilin i skålen med toppingen.

 7. Lägg köttet i kallvatten för att svalna.

 8. När köttet är svalt, skär i tunna skivor.

 9. Om du vill garnera med gurka så skiva 1 st gurka på längden med en osthyvel.

 10. Garnera ett uppläggningsfat med gurkan och lägg upp det skivade köttet.

 11. Innan servering, toppa med kryddblandningen.

 12. Servera som en del av en festmåltid!

← Till alla recept