Tomater och Ägg
- förenklad kinesiska: 西红柿炒鸡蛋
- pinyin:

Det här är en otroligt välkänd rätt i Kina. Den är enkel att göra men är otoligt god! Det är en rätt du måste kunna om du älskar Kinesisk mat :)
Ät den som den är tillsammans med ris eller som en del av en middag med två eller fler rätter. Passar väldigt bra i matlåda eftersom den blir bra även uppvärmd.
Tillagning
Hacka tomater (6 st) i stora bitar. Ungefär 6 eller 8 bitar per tomat.
Knäck äggen (4 st) i en skål. Tillsätt häften av saltet (1/2 tsk). Vispa jämnt med en gaffel eller pinnar.
Hacka salladslöken (1 st) fint.
Hetta upp hälften av matoljan (2 msk) i en wok- eller stekpanna. Oljan ska vara så het att den börjar ryka eller du ser små vågor i den. Häll ner de vispade äggen. Vänta tills smeten börjar bubbla och rör sedan runt tills äggen stelnat. Lägg åt sidan i skålen där äggen vispades.
Hetta upp resten av matoljan (2 msk) i samma wok- eller stekpanna. Häll ner de hackade tomaterna och fräs i 5 minuter. Rör om då och då. Tomaterna ska börja safta sig.
Rör i 1 msk ketchup och 2 krm socker.
Blanda ner äggen i tomaterna och woka ytterligare 3 minuter.
Smaka av med resten av saltet (1/2 tsk). Innan servering blandar du i den hackade salladslöken. Spara gärna lite och dekorera på toppen. Ät med ris.