Wokad aubergine och fläskfilé

köttvardagsmat
Wokad aubergine och fläskfilé

Det här är en rätt från Peking som jag åt ofta till lunch som student på universitetet i Dalian, en nätt stad med drygt tre miljoner invånare :) När man lagar den här rätten är det viktigt att auberginen blir väl tillagad. Det går snabbare att få auberginen genomlagad om du wokar den under lock. Att blötlägga aubergine är en välanvänd teknik för att kunna dra ner på mängden olja när du wokar. I Kina säger vi att auberine är bra för kvinnor för att det hjälper kroppen att skapa blod.

 personer
ca 30 min

Ingredienser

Tillagning

  1. Strimla 1 st aubergine.

  2. Låt auberginestrimlorna ligga och dra i en skål med vatten.

  3. Skär 1 st fläskfilé i strimlor.

  4. Blanda 2 msk majsstärkelse med lika mängd kallt vatten i en kopp. Se till att all stärkelse löses upp.

  5. Lägg köttet i en skål och med hälften av saltet (1/2 tsk).

  6. Häll över majsstärkelsevattnet.

  7. Strimla 5 skivor ingefära och 5 cm purjolök.

  8. Häll av vattnet från auberginen.

  9. Hetta upp hälften av matoljan (1 1/2 msk) i en stek- eller wokpanna och fräs köttet på hög värme. När det är brynt runt om lägg det åt sidan.

  10. Woka ingefäran och purjolöken i resten av matoljan (1 1/2 msk).

  11. Häll ner auberginestrimlorna och woka dem under lock tills de börjar bli mjuka. Rör runt då och då.

  12. Tillsätt 1 msk kinesiskt matlagningsvin.

  13. Lägg tillbaka köttet i pannan.

  14. Smaka av med 1/2 tsk salt och 1 tsk socker och låt woka ihop någon minut.

  15. Servera gärna i en skål med ris i botten och aubergine samt fläskfilén ovanpå.

← Till alla recept