Wokad gurka med ägg

enkeltsnabbttillbehörvardagsmatvegetariskt
Wokad gurka med ägg

I svensk mat är det inte helt vanligt att man tillagar gurka (eller sallad för den delen). Vanligtvis serveras sallad och gurka kallt och rått. Det är lätt att tro att steker man gurka så blir det ingenting kvar men att woka gurka är ungefär som att woka zucchini.

Den här rätten har visserligen många steg men är väldigt lätt att göra. Att woka ägg i en het panna på det här sättet är väldigt vanligt och det finns flera andra recept på sajten som använder samma teknik.

 personer
ca 15 min

Ingredienser

Tillagning

  1. Kläck äggen i en skål och tillsätt hälften av saltet.

  2. Vispa till en jämn smet.

  3. Halvera gurkan på längden och skär i sneda skivor.

  4. Rör ut majsstärkelsen med dubbla mängden kallt vatten. Var noga med att stärkelsen löst sig helt.

  5. Hetta upp hälften av matoljan tills den börjar krusa sig och precis börjar ryka. Häll ner äggsmeten.

  6. Låt äggsmeten svälla och rör sedan runt, gärna med pinnar, tills ägget stelnat och gått i bitar och lägg åt sidan. Är pannan tillräckligt het tar detta bara 20-30 sekunder. Var försiktig så du inte bränner vid ägget.

  7. Tillsätt resten av matoljan och woka gurkan på hög värme.

  8. Strö över resten av saltet och woka några minuter. Gurkan ska mjukna något.

  9. Rör ner ägg.

  10. Tillsätt stärkelsen med sitt vatten och rör runt tills vätskan tjocknar.

  11. Servera med ris som en av rätterna i en middag.

← Till alla recept