Ris med hirs

klassikerris
Ris med hirs

Jag älskar ris! Hemma äter vi ris nästan varje dag och när jag var liten vägrade jag, till mina föräldrars förtret, att äta middag om jag inte fick ris till. Men numera kan även jag vilja ha lite omväxling ibland.

I det här klassiska receptet blandar man helt enkelt ris och hirs för att få något lite mer spännande än vanligt kokt ris. Mängden hirs kan man variera från ungefär hälften (som i receptet) ned till en fjärde- eller femtedel beroende på vad man känner för.

Precis som när kineser kokar vanligt ris så har vi inget salt i. Är man van vid salt kan man kanske ha i lite men tro mig, efter ett tag så kommer du inte sakna det. Det gör i alla fall inte min man!

Denna rätt kan med fördel tillagas i riskokare.

 personer
ca 25 min

Ingredienser

Tillagning

  1. Mät upp 1 dl jasminris och 1 dl skalad hirs i en kastrull.

  2. Skölj ris och hirs väl med kallt vatten, rör runt och häll av vattnet. Gör detta två gånger. Det gör inget om några hirskorn flyter upp till ytan och följer med vattnet.

  3. Tillsätt 7 dl vatten och koka upp. Rör runt och dämpa sedan värmen och koka på låg värme i 20 minuter.

  4. Servera istället för ris.

← Till alla recept