Fyllda pannkakor

frukostklassiker
Fyllda pannkakor

Det här är en av mina frukost-favoriter. Rätten är mättande och passar perfekt till kinesisk gröt. Jag brukar göra en stor sats som jag fryser in och äter till frukost under en längre tid. Receptet räcker till ungefär 20-25 pannkakor.

När jag pluggade på universitetet var en fylld pannkaka, ett hårdstekt ägg med risvinäger och risgröt min standardfrukost. En pannkaka kostade bara 1,50kr på den tiden!

Tekniken att göra en fylld pannkaka liknar mycket hur man gör ångkokt bröd. Tänk på att den utkavlade degen lätt blir torr så kavla inte ut all deg innan du börjar fylla den. Gör pannkakorna i omgångar. Det är en fördel om ni är två eller fler som lagar maten så kan ni ha ett kontinuerligt flöde av pannkakor på gång.

 personer
ca 90 min

Ingredienser

  Deg

  Fyllning

  Tillagning

  1. Värm vattnet till 30-40°c. Arbeta in det varma vattnet och oljan i mjölet till en kladdig deg. Låt degen vila i en skål täckt med en fuktig handduk medan du gör fyllningen.

  2. Ånga eller koka brytbönorna i 3-4 minuter. Använder du salldskål kan du hoppa över det här steget.

  3. Hacka salladslök och ingefära fint.

  4. Blanda färsen, den hackade salladslöken och ingefäran, hoisinsåsen, matlagningsvinet, sesamoljan och saltet i en stor skål.

  5. Skölj brytbönorna i kallt vatten, hacka dem och blanda ner dem i skålen tillsammans med färsen. Använder du salladskål ska du bara hacka den fint och blanda ner den i färsen.

  6. Mjöla en bänkyta och knåda degen tills den är smidig. Dela degen i tre lika stora bitar. Ta fram en i taget som du rullar ut och skär i ungefär pingisbollstora klumpar. Kavla ut dessa till tunna rundlar.

  7. Lägg en degrundel i ena handen och fyll med en stor sked fyllning. Kläm successivt ihop degen längs kanten tills du omslutit fyllningen helt. Pressa försiktigt några gånger ihop degknytet mot den mjölade bänken.

  8. Hetta upp matolja i en stekpanna och stek de tillplattade knytena 3-4 minuter på varje sida tills de blir gyllene och krispiga.

  9. Servera med risgröt och mörk risvinäger eller ljus soja att dippa i.

  ← Till alla recept