Tofu med svarta sojabönor
- förenklad kinesiska: 豆豉豆腐
- pinyin:

Svarta sojabönor är saltade och fermenterade sojabönor och ger den här rätten sin karaktäristiska och goda smak. Du kan köpa dem i asiatiska affärer. Gillar du mer hetta kan du ersätta (eller komplettera) de svarta sojabönorna med chili bean sauce.
Tillagning

Skiva 500 g tofu i centimetertjocka skivor.

Grovhacka 2 msk svarta sojabönor och finhacka 1 st röd chili, 5 cm purjolök samt 4 skivor ingefära.

Fräs tofu i hälften av matoljan (1 msk) gärna i en panna med släpp lätt-beläggning. När tofun fått färg på båda sidorna, lägg åt sidan.

Fräs de hackade ingeredienserna i resten av matoljan (1 msk) någon minut.

Tillsätt 2 dl vatten, 1 tsk socker, 1/2 tärning kycklingbuljong, 1 krm salt, 1 tsk ljus soja och låt koka upp.

Lägg tillbaka tofun och fräs till vätskan reducerats så nästan inget är kvar.

Servera med något tillbehör och ris.