Stekt ris med ölkorv

frukostklassikerköttsnabbtvardagsmat
Stekt ris med ölkorv

När jag var liten lagade min pappa många goda rätter med korv från södra Kina. Den heter Guangdong Lap Chong och kan ångkokas eller wokas. Jag glömmer aldrig den goda smaken!

I Sverige är det svårt att hitta just den korven, även om den säkert går att köpa i någon asiasisk matbutik, men ölkorv är en bra ersättning till min Guangdong Lap Chong. De har liknande utséende och smak. Ölkorv finns med olika smaksättning. Välj en sort du gillar när du lagar den här rätten.

 personer
ca 20 min

Ingredienser

Tillagning

  1. Hacka 1 st morot fint.

  2. Hacka 1 st salladslök fint.

  3. Hacka 1 st knipplök.

  4. Skiva 1 st ölkorv tunt.

  5. Vispa 2 st ägg med pinnar eller gaffel och tillsätt 1 krm salt.

  6. Hetta upp 1 msk matolja i stek- eller wokpanna. När oljan blir rykande varm eller krusar sig, häll ner äggblandningen. Vänta i 5-10 sekunder innan du rör sönder dem. Häll ut i en skål. Det här steget kan gå väldigt snabbt.

  7. Hetta upp 1 msk matolja i stek- eller wokpanna. Fräs knipplöken i 15 sekunder.

  8. Häll ner hackad morot och rör runt i 2 minuter.

  9. Häll ner 100 g sockerärtor och rör runt. På bilden är det ärtor vi odlat själva men som växt lite för mycket för att äta skalet på.

  10. Häll ner ölkorven och woka 3 minuter.

  11. Tillsätt 2 krm salt och rör runt.

  12. Häll ner stekt ägg och hacka sönder det med en sked.

  13. Häll ner 4 dl kokt ris och blanda väl.

  14. Häll ner salladslök och rör runt snabbt.

  15. Servera i en skål.

← Till alla recept