Vegetariska dumplings

festligtklassikervegetariskt
Vegetariska dumplings

Den här vegetariska fyllningen består till största delen av kinesisk gräslök. Den får du bara tag på i asiatiska matvaruaffärer (jag har i alla fall inte sett den någon annan stans!). Den liknar gräslök i utseende och smak men den smakar mer. Vill du ha utförligare instruktioner kring hur man formar dumplingar så se receptet dumplings. Grundreceptet räcker till ≈25 st dumplingar.

Använder du torkad molnöronsvamp, vilket är väldigt bekvämt eftersom du alltid kan ha det hemma, så behövs ungefär 8g torkad svamp för att få 60g färdig svamp.

 personer
ca 120 min

Ingredienser

Deg

Tillagning

  1. För en grön deg, tina och mixa sedan spenaten i vattnet. Knåda sedan vattnet och mjölet till en deg och låt den vila i en skål under en fuktig handduk.

  2. Om du använder torkad svamp blötlägg den enligt instruktioner på paketet eller i varmt vatten i 15 minuter.

  3. Vispa äggen i en skål, hetta upp matolja i en wok- eller stekpanna och stek ägg under omrörning tills de stelnat. Lägg åt sidan för att svalna.

  4. Om du använder blommande kinesisk gräslök skär av eventuell hård nedre del och släng den. Hacka sedan gräslöken fint och lägg i en bunke.

  5. Rör ner mat- och sesamoljan. Att blanda i olja först är ett sätt att unvika att saltet dra vätska ur grönsakerna.

  6. Mortla sichuanpepparen, hacka svampen fint och rör ner den, ägg och övriga kryddor i bunken.

  7. Ta fram degen, kavla ut små rundlar, ta i en sked fyllning och forma dumplingar. Lägg på mjölat bord.

  8. Koka upp vatten, utan salt, och lägg i dumplingarna ungefär 20 stycken åt gången eller färre om du har en mindre kastrull.

  9. När vattnet kokar rejält häller du ner lite kallvatten så kokningen avstannar. Upprepa minst tre gånger. Dumplingarna är klara när de flyter upp till ytan och ser uppblåsta ut.

  10. Servera med mörk risvinäger och ljus soja.

← Till alla recept