Dumplings

festligtklassikerkött
Dumplings

Dumplings är ett måste i norra Kina på det kinesiska nyåret som infaller kring februari. De kan fyllas med räkor och fläskkött, grönsaker och svamp och många andra fyllningar men det här receptet är med den klassiska fyllningen fläskfärs och salladskål. Det går att köpa färdig dumplingdeg men det är enkelt att göra själv speciellt om man har en pastamaskin. Kycklingbuljongen jag använder är en kinesisk variant och är en sorts granulat men du kan använda en halv buljongtärning istället.

Det kanske verkar vara mycket salt i fyllningen men en del försvinner i kokningen. Ångar du dem istället så kan du ta lite mindre salt eller soja. När du gjort degen och fyllningen är ett tips att först göra en enda dumpling som du kokar och provsmakar. Du kan därefter krydda fyllningen mer om du tycker det behövs eller ändra degens tjocklek eller rundlarnas storlek så de passar ditt tycke och smak.

Det är en stor fördel att vara flera när man lagar dumplingar. Det går snabbare och är roligare :) Att sitta och göra dumplingar är en perfekt aktivitet när man sitter och tittar på den kinesiska nyårsshowen som sänds varje kinesiskt nyår!

Receptet räcker till ungefär 30 stycken dumplingar. Äter du inte alla nylagade är de suveränt goda att äta stekta dagen efter!

 personer
ca 120 min

Ingredienser

Deg

Dressing

Tillagning

 1. Arbeta ihop 500 g vetemjöl special och 3 dl vatten till en deg och knåda den smidig. Lägg att vila täckt i en bunke medan du gör dressingen och fyllningen.

 2. Gör dressingen genom att hacka 1 st röd chili (behåll kärnorna för extra hetta), pressa 2 klyftor vitlök och blanda med 2 msk ljus soja och 2 msk risvinäger. Ställ åt sidan.

 3. Hacka 10 cm purjolök och 30 g ingefära fint.

 4. Blanda 500 g fläskfärs väl med purjolöken och ingefäran.

 5. Tillsätt den 2 msk ljus soja, 1 msk majsstärkelse, 1 tsk socker (valfritt), 1 tsk salt, 1/2 tsk vitpeppar och 1 tsk kycklingbuljong (också valfritt).

 6. Rör i 1 dl vatten lite i taget. Rör bara åt ett håll (om du vill göra som i Kina!) tills blandningen blir slät och jämn.

 7. Tillsätt 2 msk matolja, 1 msk mörk soja och 1 tsk sesamolja.

 8. Finhacka 500 g salladskål.

 9. Lägg ner den finhackade salladskålen i bunken med färsen och blanda mycket väl.

 10. Använd en pastamaskin (nivå 5 på vår maskin) eller kavla degen tunt med en kavel. Ångar du dumplingarna kan du göra degen tunnare, kokar du dem bör den vara lite tjockare. Kavla bara ut en del av degen i taget så den inte torkar. Låt resten av degen vila täckt i bunken.

 11. Stansa ut rundlar med en pepparkaksform eller ett större glas eller mindre skål ungefär 9cm i diameter.

 12. Gör dumplingar genom att lägga en bit av färsen på en degrundel, vik ihop den på mitten och använd sedan båda händerna för att trycka till kanterna runt om. Målet är att få så mycket som fyllning i varje dumpling och ingen luft. Det är inte helt enkelt så öva med mindre fyllning i början!

 13. Lägg dina färdiga dumplingar på en mjölad skärbräda så de inte nuddar varandra. När du gjort 15-25 är det dags att koka dem. Du vill inte att de ligger för länge eftersom de riskerar att fastna.

 14. Koka upp rikligt med vatten, lägg ner dumplingarna i ungefär 5 minuter under försiktig omrörning. De flyter upp till ytan när de är färdiga ungefär som kroppkakor. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på ett oljat fat så de inte fastnar.

 15. Servera med dressingen. Festligt ska det va!

← Till alla recept