Räk- och fläskdumplings

festligtfiskklassikerkött
Räk- och fläskdumplings

I det här receptet har vi ersatt vattnet i degen med morotsjos för att få dumplingar som är mer orange i färgen. Det gör dem lätta att skilja från dumplingar med annan fyllning om du gör flera olika. Grundreceptet räcker till ungefär 45st dumplingar.

Om du använder frysta räkor, se till att tina dem först till exempel genom att lägga dem i en skål med kallt vatten i 10 minuter. Se till att köpa MSC eller ASC märkta räkor. Läs med på WWF:s sida om fisk. Använder du räkor utan skal behövs bara halva mängden.

 personer
ca 120 min

Ingredienser

Deg

Tillagning

 1. Knåda 340 g vetemjöl special och 2 dl morotsjos (eller vatten) till en deg. Låt vila i en skål under en fuktig handduk.

 2. Vispa 2 st ägg i en skål, hetta upp matolja i en wok- eller stekpanna och stek ägg under omrörning tills de stelnat. Lägg åt sidan för att svalna.

 3. Skär bort eventuell hud från 100 g sidfläsk, hacka fint (gärna i en mixer) och lägg i en skål.

 4. Skala 500 g jätteräkor med skal och ta bort tarmen.

 5. Hacka dem fint (gärna i en mixer) och lägg i skålen tillsammans med fläsket.

 6. Hacka 250 g kinesisk gräslök fint och lägg i skålen med köttet. Om gräslöken blommar kan du behöva skära bort eventuell hård, nedre del och lägga i komposten.

 7. Mortla 1 1/2 tsk sichuanpeppar och blanda i tillsammans med 1 tsk salt, 1 msk kinesiskt matlagningsvin och 1 tsk grönsaksbuljong.

 8. Ta fram degen, kavla ut små rundlar, ta i en sked fyllning och forma dumplingar. Lägg på mjölat bord.

 9. Koka upp vatten, utan salt, och lägg i dumplingarna ungefär 20 stycken åt gången eller färre om du har en mindre kastrull.

 10. När vattnet kokar rejält häller du ner lite kallvatten så kokningen avstannar. Upprepa minst tre gånger. Dumplingarna är klara när de flyter upp till ytan och ser uppblåsta ut.

 11. Servera med mörk risvinäger och/eller ljus soja.

← Till alla recept