Dumplings

festligtklassikerkött
Dumplings

Dumplings är ett måste i norra Kina på det kinesiska nyåret som infaller kring februari. Det här receptet är med den klassiska fyllningen fläskfärs och salladskål men det finns många andra fyllningar till exempel räkor och fläskkött eller grönsaker och svamp.

Det går att köpa färdiga, frysta degplattor men det är enkelt att göra själv. Nedan beskrivs hur man gör med en pastamaskin men man kan använda kavel.

Att göra dumplingar är ganska tidskrävande så det är en stor fördel att vara flera när man lagar dem. Det går snabbare och är roligare när någon kavlar, någon stoppar i fyllning och någon kokar :) Mina föräldrar brukar göra dumplingar medan de sitter och tittar på den kinesiska nyårsshowen som sänds varje kinesiskt nyår!

Receptet räcker till ungefär 30 stycken dumplingar. Äter du inte alla nylagade är de suveränt goda att äta stekta dagen efter!

Jag dricker alltid en skål med vattnet som dumplingarna kokades i. Det tycker jag är toppen men min man tycker bara buljongen smakar mjöl :-D

 personer
ca 120 min

Ingredienser

Deg

Dressing

Tillagning

  1. Finhacka 500 g salladskål, lägg i en rymlig bunke, salta (2 tsk salt) och blanda väl. Låt stå och dra i 30-40 minuter medan du gör stegen nedan. Detta görs för att dra ur vätska ur salladskålen så att fyllningen inte blir för vattnig.

  2. Arbeta ihop 500 g vetemjöl special och 3 dl vatten till en deg och knåda den smidig för hand eller med maskin. Lägg att vila 20-30 minuter täckt i en bunke medan du gör dressingen och fyllningen.

  3. Gör dressingen genom att hacka 1 st röd chili (valfritt, behåll kärnorna för extra hetta), pressa 2 klyftor vitlök och blanda med 2 msk ljus soja och 2 msk risvinäger. Ställ åt sidan.

  4. Hacka 10 cm purjolök och 30 g ingefära fint.

  5. Blanda 500 g fläskfärs väl med purjolöken och ingefäran.

  6. Tillsätt 1 msk ostronsås, 1 msk matolja, 1 tsk sesamolja, 1 tsk mörk soja, 2 msk ljus soja, 1 tsk salt och 1/2 tsk vitpeppar. Blanda med något verktyg till en jämn smet.

  7. Krama ur den saltade salladskålen i ett durkslag och lägg åt sidan.

  8. Lägg ner den urkramade salladskålen i bunken med färsen och blanda mycket väl.

  9. Använd en pastamaskin (nivå 5 på vår maskin) eller kavla degen tunt med en kavel. Ångar du dumplingarna kan du göra degen tunnare, kokar du dem bör den vara lite tjockare. Kavla bara ut en del av degen i taget så den inte torkar. Låt resten av degen vila täckt i bunken.

  10. Stansa ut rundlar med en pepparkaksform eller ett större glas eller mindre skål ungefär 9cm i diameter.

  11. Gör dumplingar genom att lägga en bit av färsen på en degrundel, vik ihop den på mitten och använd sedan båda händerna för att trycka till kanterna runt om. Målet är att få så mycket som fyllning i varje dumpling och ingen luft. Det är inte helt enkelt så öva med mindre fyllning i början!

  12. Lägg dina färdiga dumplingar på en mjölad skärbräda så de inte nuddar varandra. När du gjort 15-25 är det dags att koka dem. Du vill inte att de ligger för länge eftersom de riskerar att fastna.

  13. Koka upp rikligt med vatten, lägg ner dumplingarna och låt sjuda i ungefär 5 minuter under försiktig omrörning. De flyter upp till ytan när de är färdiga. Ta upp dem med en hålslev och lägg dem på ett oljat fat så de inte fastnar. Undvik att stormkoka eftersom de lättare går sönder då.

  14. Servera med dressingen och njut!

← Till alla recept