Det kinesiska nyåret

Nyårsdekorationer vid ett kinesiskt tempel

Det kinesiska nyåret, eller vårfestivalen som den också kallas, är den enskilt viktigaste högtiden i Kina på ungefär samma sätt som jul och nyår i Sverige. Det är en högtid då man träffar och umgås med sin familj, äter god mat och ser på TV. Över hela Kina blir det trafikkaos när miljoner människor ska åka från staden där de jobbar tillbaka till sin hemstad eller by. Liksom det svenska nyårsfirandet smäller man smällare och skjuter raketer vid tolvslaget.

När

I år infaller det kinesiska nyåret 2021-02-12. Nästa år infaller det 2022-02-01.

Det kinesiska nyåret infaller alltid mellan 21:a januari och 21:a februari. Även om Kina till vardags använder samma kalender som i sverige så firar vi det kinesiska nyåret enligt den gamla kinesiska kalendern. Den specialintresserade kan läsa om matematiken bakom den kinesiska kalendern.

Maten

Vad man äter till nyår ser olika ut i olika delar av Kina men i vår familj åt vi alltid en nyårsmiddagen bestående av flera rätter. Presentationen liknar det svenska julbordet men exakt vilka rätter som ingår är inte lika fast. Det ska finnas någon rätt med fisk, någon med kyckling, någon med nöt- eller fläskkött och en eller flera vegetariska rätter (och ris förstås!).

Anledningen till att man ska ha fisk är för att uttalet för fisk liknar det för att "bli över" vilket är något man önskar. Att det ska bli över något år från år. Det betyder att det successivt blir bättre och bättre. En annan tradition är att även duka upp tallrikar till släkt som man önskar vore med på middagen men som av olika anledningar inte kunnat närvara. Så gör min föräldrar för mig och min familj när vi inte är där på nyåret.

Här är ett förslag till en nyårsmeny som passar att serveras som middag eller lunch:

Den här menyn lagade vi nyårsafton 2015:

Förslag på vegetarisk nyårsmeny:

Som vickning vid 12-slaget (eller strax innan) äter man dumplings. Dessa kan med fördel förberedas framför TV:n :). Trots den överdådiga nyårsmåltiden ovan så tycker jag att dumplings är den viktigaste nyårsrätten! På den här sajten hittar du dumplings med fläskfärs och salladskål (den mest klassiska fyllningen), vegetariska dumplings samt räk- och fläskdumplings. Man ska gärna vara flera om att forma dumplingar eftersom det är ett tidskrävande arbete speciellt om man gör egen deg (det går att köpa färdiga rundlar med dumplingdeg i asiatiska affärer).

TV

Precis som i Sverige finns det också något som de flesta ser på TV. Istället för Kalle Anka så är det en fyra timmar lång nyårsshow på en av de statliga kanalerna. Den börjar klockan åtta på kvällen och pågår fram till midnatt. Showen är olika från år till år men har många återkommande element: Sång, musik och dans i grupp, kändisar, humor, buskis, propaganda, kung fu, akrobatik, inslag från olika platser i Kina och med olika etniska grupper, trolleri och fyrverkerier. Det är lite som en blandning av idrottsgalan, melodifestivalen och OS-invigningen allt i ett! Man kan se klipp från showen på CCTVs youtube-kanal.

Showen strömmas också live. För att hitta var googla på cctv new year gala 2021 stream